loader-logo

Nieuwe Studenten

Welkom!

Waarschijnlijk kijk jij op deze pagina omdat jij aankomend jaar (2019/2020) begint met een studie aan de UvA.
Als je biologie, psychobiologie of bio-medische wetenschappen gaat studeren, krijg je ook met Congo te maken.

Op deze pagina zal je wat extra info kunnen vinden, maar ook jaargenoten zullen veel informatie hebben.
Congo heeft voor iedere opleiding alvast een Facebookgroep aangemaakt waar jij je vragen aan mede-studenten kunt stellen.

De Facebookgroepen voor aankomend schooljaar zijn net aangemaakt, zie hieronder. De Facebookgroepen van vorig jaar zijn ook die erg handig om lid van te worden want hier kun je veel informatie vinden over het eerste jaar.

Biologie 2019

Biomedische Wetenschappen 2019

Psychobiologie 2019

 

Wat is Congo?
Congo is de studievereniging van Biologie, Biomedische wetenschappen en Psychobiologie. Met ongeveer 1825 leden en 100 jaar historie zijn we één van de grootste en ook de oudste biologenvereniging van Nederland. Door ons grote ledenaantal, zijn er veel mensen actief in commissies om allerlei verschillende activiteiten te organiseren, zoals knallende feesten, interessante lezingen, creatieve muziekavonden, bijzondere toneelstukken, een jaarlijks congres, gezellige weekenden en nog veel meer. Als het je leuk lijkt om zelf ook iets te organiseren, houd dan vooral de Congo facebook in de gaten. In oktober houden veel commissies een open vergadering omdat ze op zoek zijn naar nieuwe leden. Een overzicht van alle commissie die Congo rijk is, vind je door hier te klikken.

Daarnaast bieden we als studievereniging ook hulp aan als je bijvoorbeeld problemen hebt met je studie of vragen hebt over studeren. Stuur hiervoor een mailtje naar onderwijs@congo.eu en we zullen je zo snel mogelijk proberen te helpen.

 

Waarom zou ik lid worden van Congo?
Voor slechts €37,50 ben je je hele bachelor lid van Congo. De belangrijkste reden waarom mensen lid worden van Congo, is vanwege de korting op je studieboeken. Het eenmalige lidmaatschap heb je hierdoor snel terugverdient. Ook kun je via Congo een snijset en labjas kopen, en deze zijn verplicht voor het volgen van practica.

Maar naast boeken heeft Congo nog veel meer te bieden. Zo kun je gratis koffie en thee en goedkoop fris en bapoa in de Congokamer halen, krijg je korting op de activiteiten van Congo en leer je snel een heleboel nieuwe mensen kennen die waarschijnlijk ook goede vrienden worden.

Wat is het verschil tussen een studievereniging en een studentenvereniging?
De meeste mensen worden lid van een studie- of studentenvereniging omdat ze graag nieuwe mensen willen leren kennen, leuke activiteiten willen ondernemen of omdat ze wel een biertje lusten.

Het verschil is echter dat bij een studentenvereniging in principe iedereen lid kan worden. Een studievereniging is bedoeld voor de studenten van een bepaalde studie. Congo heeft in principe alleen leden van de studies Biologie, Biomedische wetenschappen en Psychobiologie. Door lid te worden van je studievereniging leer je heel veel mensen van je studie kennen, wat je studietijd gezellig maar ook makkelijker maakt. Bij Congo lopen studenten rond uit alle jaren, waardoor je veel ervaringen kunt uitwisselen en advies kunt krijgen over bijvoorbeeld het leren voor een bepaald vak of het vinden van een stage.

Daarnaast heeft een studievereniging nog een andere belangrijke functie. Het bestuur van de Congo is erg goed op de hoogte van wat er speelt op de universiteit en ze kennen veel medewerkers. Als je tegen problemen aanloopt met je studie, dan kunnen zij je helpen of je in contact brengen met de juiste persoon.

Hoe bestel ik boeken en andere studiebenodigdheden?
De boeken voor je studie kun je bestellen in de boekenshop van Congo. Om boeken te bestellen moet je wel eerst lid worden van Congo.

Een kort stappenplan:

 1. Schrijf je in op de CONGO website. Onthoud je wachtwoord en gebruikersnaam goed.
 2. Ga naar de bestelshop (onder het kopje Studieshop > boekenshop).
  De boekenshop gaat dit jaar open in juli 2018.
 3. Maak een account aan in de boekenshop. Let op! Dit is niet hetzelfde account als dat van de Congo website. Onthoud hier dus ook goed je wachtwoord en gebruikersnaam.
 4. Bestel alle verplichte boeken die je nog nodig hebt. De boeken die je nodig hebt staan per jaar gesorteerd.
 5. Reken je bestelling af. Om een lidmaatschap aan te schaffen en korting op je boeken te ontvangen moet je de optie “Ja, ik wil lid worden” aanvinken.
 6. Ga vervolgens naar de webshop voor overige studiebenodigdheden door op de Congo website op Studieshop > Overige Studiebenodigdheden te klikken.
 7. Maak een account aan. Dit is weer een andere account dan bij de boekenshop of de Congo website.
 8. Bestel een labjas. Biologen en biomedici moeten ook een snijset aanschaffen. Psychobiologen hoeven geen snijset aan te schaffen. Zonder deze verplichte studiebenodigdheden kun je niet deelnemen aan practica of Academische Vaardigheden (AV).
 9. Reken je bestelling af.
 10. Je boeken worden thuisbezorgd. Je labjas en snijset haal je op tijdens de eerste dag van de Facultaire Introductie op het Science Park. Zorg dat je je betalingsbevestiging uit hebt geprint of op hebt geslagen op je telefoon, zodat je deze kunt laten zien bij de tasjes uitgifte. Zonder betalingsbevestiging kunnen we je geen spullen meegeven.

Let op! Zonder lidmaatschap kan je geen labjas bestellen en ontvang je geen korting op je studieboeken.

Wat is de Facultaire Introductie?
De Facultaire Introductie (FI) vindt plaats tijdens de eerste 3 dagen van het schooljaar en is georganiseerd door Congo om jou als kersverse student kennis te laten maken met Science Park, Congo en je medestudenten. Tijdens de FI zul je allerlei leuke activiteiten doen, zoals een speurtocht door Science Park en bubble voetbal. Op woensdag is er een festival waar je kennis kunt maken met de commissies van Congo, je kunt luisteren naar bandjes en DJ’s en je ook nog eens kunt barbecueën. Naast leuke dingen, zijn er ook al een aantal serieuze dingen die tijdens de FI gebeuren. Zo krijg je je eerste college(s), kun je je snijset en labjas ophalen en begin je misschien al wel aan je eerste practicum.

Waar kan ik mijn rooster vinden?
Op www.datanose.nl staan alle roosters. Als je klikt op ‘personal timetable’  kun je inloggen met je studentnummer (deze krijg je als het goed is per mail of per brief toegestuurd van de UvA) en krijg je je volledige rooster te zien. De indeling van de practica is pas vaak laat bekend, waardoor er nog wijzigingen in je rooster kunnen optreden.

Hoe kom ik aan een kamer?
Het is erg lastig om in Amsterdam aan een (betaalbare) kamer te komen.  De officiële site van de gemeente voor studentenwoningen is www.studentenwoningweb.nl Op basis van inschrijfduur kun je in aanmerking komen voor een kamer. Daarnaast zijn er ook websites zoals www.kamertje.nl en www.kamernet.nl waar mensen zelf een advertentie op kunnen zetten. Let erop dat niet al deze advertenties even betrouwbaar zijn!

Aangezien je veel les zult hebben op Science Park, is het handig om een kamer in de buurt te zoeken. Zo is er een groot studentencomplex in Diemen (Rode kruislaan) waar 900 studenten wonen. In deze flat heb je een eigen kamer en badkamer, maar deel je de keuken met 5 mensen. Het Science Park ligt op 10 minuten fietsen en als UvA student krijg je voorrang op deze kamers als je bent ingeschreven bij studentenwoningweb, dus zelfs met een korte inschrijftijd kun je dan via studentenwoningweb redelijk makkelijk aan een kamer wonen.

De beste kamers worden toch vaak via via gevonden. Houd dus je oren en ogen open!

Ik heb een vraag die hier niet bij staat!   

Stuur dan een mailtje naar info@congo.eu


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *