Het vinden van een fijne plek om te wonen is nogal een uitdaging in Amsterdam. Er zijn helaas genoeg ouderejaars te vinden die nog elke dag op en neer moeten naar het ouderlijke huis. Dus probeer niet te hoge verwachtingen te hebben van de kamers hier en dan valt het wel mee.

De sites waar iedereen die naar een kamer zoekt aangemeld moet zijn staan hieronder vermeld:

Studentenwoningweb
Deze site verhuurt veel verschillende soorten kamers van grote studentenwoningcorporaties in Amsterdam. Je kunt hier goedkope kamers in het centrum vinden, dus het is zeker heel verstandig om je hierbij in te schrijven als je overweegt om te gaan studeren in Amsterdam! Inschrijfkosten zijn 38 euro voor 8 jaar, maar dan kan je wel je gehele studententijd gebruik maken van de site. Omdat de aangeboden kamers heel populair zijn, zijn er vaak lange wachtlijsten. Ook is het slim om je gelijk in te schrijven op woningnet (hetzelfde principe, maar dan voor niet-studenten). Zo stroom je na je studententijd gelijk door naar een mooie nieuwe woning. Hier geldt ook hoe eerder je ingeschreven staat hoe eerder je een kamer krijgt.

Kamernet
Op deze site kun je een eigen profiel maken met je wensen voor je kamer. Je profiel wordt dan meegestuurd met de kamers waar je op reageert. Je kunt er ook voor kiezen om een advertentie te plaatsen met je profiel, veel mensen met een kamer willen namelijk geen advertentie plaatsen omdat het geld kost en ze enorm veel reacties krijgen. Deze mensen zoeken dan tussen de profielen die geadverteerd zijn. Het adverteren van je profiel kost helaas wel geld, maar levert ook meer op. Let bij deze site wel op adverteerders die je proberen op te lichten, maar dat heb je meestal snel genoeg door. Als je geld moet betalen voor je iets hebt gezien is het altijd mis.

Room
Room is een zelfde organisatie als studentenwoningweb maar werkt met andere woningorganisaties. Je kunt je voor 8 jaar inschrijven en dat kost 35 euro. Voor onze studies kan je het beste reageren op een kamer aan de Rode Kruislaan te Diemen. Dit is ongeveer 10 minuten fietsen vanaf het Science Park en je hebt zelfs je eigen badkamer. Let op, via deze site kan je voorrang krijgen als de reistijd vanuit je oude huis lang genoeg is. Je krijgt hierover voor 1 september een brief van de UvA. De voorrang geldt alleen op bepaalde kamers. Omdat de meeste studenten via deze weg een kamer proberen te regelen, is het verstandig om je zo snel mogelijk in te schrijven!

Zwerfkeibeheer
Deze site biedt ook antikraakwoningen aan, let hier wel op de voorwaarden.

Wil je meer weten over studeren in Amsterdam, kijk dan eens bij Studiegids op  https://studiegids.nl/studentensteden/amsterdam/

Facebookgroepen
Via Facebook is het ook mogelijk om kamers te vinden. Je hebt een speciale facebookgroep voor kamers zoeken in Amsterdam. Daarnaast komen er soms kamers voorbij in de groep voor Congostudenten. Hier kan je ook zelf een oproep plaatsen dat je op zoek bent naar een kamer.

Canvas
Op de eigen canvaspagina van Congo is een discussieplatform, waarbij je kan aangeven dat je een kamer zoekt of kan scrollen tussen mensen die juist een kamer aanbieden. 

Verder is het handig als je tegen elke persoon die je spreekt zegt dat je nog een kamer nodig hebt. Bijna alle studenten hebben hun kamer via via gekregen. Ook moet je voor je eerste kamer niet te kieskeurig zijn. Als je eenmaal in Amsterdam woont wordt het veel makkelijker om door te verhuizen naar een mooiere plek!

Heel veel succes!