‘Comt onoos’len naerstighlyck gheleertheydt ontvanghen‘, beter bekend als Biologenvereniging Congo.

Congo werd op 3 april 1919 door de eerste 29 leden opgericht en is daarmee de oudste biologische studievereniging van Nederland. Het aantal leden groeide sindsdien gestaag en naast onderwijsgerelateerde excursies en activiteiten ging ook gezelligheid een steeds grotere rol spelen. Na enkele jaren van crisis werd Congo in de jaren zestig een zeer politiek bewuste en actieve vereniging. Dit veranderde pas eind jaren tachtig toen de mentaliteit veranderde en de vereniging op sterven na dood was. Gelukkig besloten enkele enthousiaste leden om dit onheil af te wenden en na toevoeging van de studies Biomedische wetenschappen en Psychobiologie aan de vereniging, bloeit deze als nooit tevoren.

Sinds de verhuizing, weg van het knusse Anna’s Hoeve in februari 2009, heeft Congo haar Congo kamer gevestigd op het gloednieuwe Science Park. Deze kamer vormt het zenuwcentrum van de vereniging waar het bestuur en commissieleden druk bezig zijn met het regelen en doen van nuttige en iets minder nuttige zaken. Naast die serieuze bezigheden van allerlei mensen, komen leden ook aanwaaien voor een welverdiend, vers gezet bakkie troost en wat vrijblijvend geouwehoer.

Tegelijkertijd zijn deze leden de spil van de vereniging. Elk jaar weer zet een grote groep mensen zich in meerdere commissies vrijwillig in om de vereniging zo gezellig te houden als zij nu is. Deze actieve leden organiseren diverse activiteiten, zowel studiegerelateerd als niet-studiegerelateerd. De liftwedstrijd naar het buitenland, het gala, sporttoernooien, een bandjesavond, barbecues, diners en de borrels in café Leentje en de Heeren van Aemstel zijn slechts een kleine greep uit alle activiteiten die Congo rijk is. Daarnaast is er uiteraard een bestuur dat dit alles een beetje in goede banen leidt en zijn eigen activiteiten organiseert.

Congo is er echter niet alleen voor de gezelligheid, maar houdt zich ook bezig met serieuzere zaken. Zo bemoeien wij ons met de faculteitspolitiek, regelen we de verkoop van studieboeken aan onze leden, organiseren we jaarlijks een carrièredag en wordt er jaarlijks een groot congres georganiseerd waarin een studiegerelateerd onderwerp centraal staat. Daarnaast maakt de Redactiecommissie vier keer per jaar de periodiek van Congo, de Gymnorhina waarin verslagen en informatie over activiteiten.

Kortom, Congo is een studievereniging met zeer veel verschillende gezichten. Meer informatie over bijvoorbeeld de vele commissies van Congo, kan je op deze site vinden onder het kopje ‘Vereniging’.