Er kan zich soms helaas een situatie voordoen die niet gewenst is, op wat voor manier dan ook. Op deze pagina staat zoveel mogelijk info samengebundeld die geraadpleegd kan worden bij verschillende vervelende situaties. Mocht je niet met één van de contactpersonen willen praten, of wil je eventueel wat hulp bij het kiezen van de juiste contactpersoon? Dan kun je altijd een bestuurslid aanspreken.

 

Contactgegevens

 

Vertrouwenspersoon binnen bestuur
Pleun de Graaf: vertrouwenspersooncongo@gmail.com

Vertrouwenspersoon buiten bestuur
Daaf Elzes: vertrouwenspersooncongo2@gmail.com

Het systeem om contact op te nemen met een vertrouwenspersoon binnen de UvA is sinds kort veranderd. Met onderstaande link kom je bij een lijst van vertrouwenspersonen, je kan dus zelf vrijuit kiezen met wie je op gesprek wilt.

 

https://student.uva.nl/onderwerpen/contact-opnemen-met-een-vertrouwenspersoon

 

Je kan contact opnemen met een van de vertrouwenspersonen als jij een ongewenste situatie hebt meegemaakt en hier graag met iemand over wilt praten. Een ongewenste situatie is voor iedereen anders, dus stap vooral op een van hen af als jij het idee hebt dat je ergens over wilt praten. 

 

Studieadviseur van je opleiding
Het kan zijn dat een situatie zich voordoet die impact heeft op je studievoortgang. Dit kunnen persoonlijke, familiale of andere omstandigheden zijn. De studieadviseur kan je helpen een plan te maken om met dit soort situaties gecombineerd met een studie om te gaan. 
Contactpagina:
https://www.uva.nl/shared-content/studentensites/fnwi/esc-gedeelde-content/nl/az/studieadviseur-esc/contact/contact.html#anker-vraag-via-de-mail

 

UvA alarmlijn
020 525 2222

 

Is er een situatie op de UvA waarbij je dringend hulp nodig hebt? Dan kan je de UvA hulplijn bellen op 020 525 2222. Hier kan je bijvoorbeeld terecht voor bewaking en een BHVer of EHBOer.

 

Studentpsychologen
020 525 2599
https://student.uva.nl/content/az/psychologen/psychologen.html

 

Heb je last van studieproblemen, persoonlijke problemen, ADHD of autisme? Bij de psychologen van de UvA kun je terecht voor diverse soorten begeleiding, zoals groepen, workshops, trainingen of gesprekken. Een doorverwijzing is niet nodig en de gesprekken zijn laagdrempelig en toegankelijk.

 

Studentenhuisarts (spoed)
020 525 2889

 

Als je een klacht of verwonding hebt die niet levensbedreigend is, maar wel snel aandacht vereist, kun je terecht bij de studentenhuisarts. Als student van de UvA kun je je bij Bureau Studentenartsen laten behandelen door huisartsen met specifieke kennis van het studentenleven. Het is handig om je hier van tevoren in te schrijven, voornamelijk voor niet acute klachten. Dit kan op http://www.huisartsenamsterdam.nl/contact/inschrijven-is-nodig/

 

Studentenhuisarts (spoed buiten kantooruren)
088-0030600

 

Mocht je een klacht hebben buiten de kantooruren van de huisarts, dan kun je deze bereiken via het bovenstaande nummer.

 

Zelfmoordpreventie
0800 – 0113

 

Is er iemand in je omgeving die kampt met zelfmoordgedachten, of heb je er zelf soms last van? Dan kan je bellen naar 0800 – 0113. De mensen van de zelfmoordpreventie zijn er 24/7 om je te helpen met acute en niet-acute situaties. Voor meer informatie kan je ook kijken op https://www.113.nl/ 

 

Centrum seksueel geweld
0900-0113
https://www.centrumseksueelgeweld.nl/

 

Het Centrum Seksueel Geweld is een plek waar slachtoffers van aanranding of verkrachting hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben: forensische, medische en psychische hulp. Bij het Centrum Seksueel Geweld werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting specialistische zorg te geven.

 

Komt iemand naar je toe die te maken heeft gehad met seksueel ongewenst gedrag? Dan heeft het CSG deze tips om hier goed over in gesprek te gaan: https://www.centrumseksueelgeweld.nl/iemand-steunen/

 

Stichting Our Bodies Our Voice
Stichting Our Bodies Our Voice zet zich in voor het bespreekbaar maken van het stigma rondom slachtoffers en seksueel geweld en seksueel geweld over het algemeen. Ze zijn er voor het geven van advies aan organisaties, instituties en universiteiten en willen hiermee een veiligere sfeer creëren rondom het onderwerp. Onder andere kan dit door workshops te boeken op hun website: https://ourbodies-ourvoice.com/book-a-workshop/

 

Op hun Facebook kunnen hun evenementen zoals workshops over sociale veiligheid in de gaten worden gehouden: https://www.facebook.com/pg/obov.now/events/?ref=page_internal

 

De Advieswinkel
De advieswinkel biedt gratis, anoniem en vrijblijvend tot wel vijf gesprekken aan met vergevorderde psychologiestudenten. Iedereen kan er zonder afspraak terecht voor een goed gesprek en om gebruik te maken van de inhoudelijke vakkennis van onze psycholoog-vrijwilligers. De getrainde psychologiestudenten verhelderen samen met jou het probleem en komen gezamenlijk tot praktische adviezen. Je kan hier onder andere terecht voor zorgen of stress over je studie, je relatie of andere onderwerpen. Ook kan je praten over druk uit je omgeving of andere onderwerpen.

 

Op onderstaande pagina is meer informatie te vinden en kun je een afspraak maken: https://de-advieswinkel.nl/

 

Lastige situatie?

 

Wanneer jij zelf als vertrouwenspersoon te maken krijgt met een lastige situatie dan kan onderstaand schema als overzicht worden gebruikt voor handelingsstappen die je kunt zetten. Het is namelijk belangrijk voor jou en de ander om een aantal zaken te verifiëren. Probeer de situatie zoveel mogelijk te kalmeren, gebruik dezelfde woorden, veroordeel niet gelijk en leg diegene zijn opties uit. Belangrijk is om ook eerlijk te zijn als je zelf niet meer weet wat je moet doen. Wanneer dit aan de hand is kan je onderstaand schema als leidraad gebruiken om verder hulp voor diegene te zoeken.