loader-logo

Bestuursblog 3/6/16

Lief dagboek, maar nog veel lievere Congolezen,

Onder het motto “eerst denken dan zeggen” neem ik even een momentje van bezinning voor ik mijn relaas over afgelopen 1,5 maand over jullie uitstrooi. Al luisterend naar de vertrouwde, typische geluiden van de Congokamer; het snerpende geluid van de deurklink, akoestische dichtklappende koelkasten, luidkeels gelach, gediscusseer, gegaap. De liefdevolle klank wanneer men de klink niet weet te vinden en er, bijna melodisch, “DEUR” wordt uitgebracht. Proostende bierflesjes, de geur van die “oei bijna vergeten” tosti. En dan moet de avond nog komen! Zou op het lieve indie deuntje (Charly fixt de muziek) een toegankelijke dubstep volgen (Marit aan de knoppen)? Schreeuwende gitaren (DJ Vjef in dah house)? Een lekker kofferbandje (Johan in de bocht)? Of een mengelmoes van vanalles (Roan of moi zoekend op Spotify “stemming”)? We zullen het zo merken. Laten we het eerst eens over afgelopen maand hebben, want wat een tijden zijn het weer geweest!

Nu eerst eens over de activiteiten.. Waar je het ene moment innig staat te knuffelen met een ietwat door de BarCo beschonken studiegenoot, sta je het volgende ogenblik te kriebelen met lammetjes, koeien en hangbuikzwijnen met de BioloCo. Op een volgend moment laat de OnderwijsCie je kennis opslurpen over over leven buiten de aarde, een episode later maken de charme van de Congokamer, de zon en het witbier de avonden weer net wat mooier. Het leven van een Congolees lijkt over rozen te gaan.

Ook stond er wat sportiviteit op het programma deze maand, de ActieCie organiseerde een voetbaltoernooi van niveau! Team Paki Paki heeft de eer en naam van Congo torenhoog kunnen houden in een spannende finalestrijd met team SVBG. Ook team Hylco’s angels heeft het geschopt (haha) tot de 3e plek, VO! Buiten deze titels om is er ontzettend leuk en gezel gespeeld, dank daarvoor jongens! Trots als een pauw en Congogetrouw is er uiteraard nog vele malen geproost op deze overwinning.

De begrotingsALV, ofwel de bALV, heeft ook plaatsgevonden. Na een goeie maaltijd van de KookCie kon eenieder zijn ei kwijt in de collegezaal. De begroting, de naamswijziging Commissaris PR & Acquisitie naar Commissaris Extern en de financiering voor het lullenweekend zijn besproken. De discussie en gemoederen liepen hier en daar wat hoog op, wat het maakte tot een sensationele ALV.

Ook kan ik jullie vertellen dat men zich weer een stukje veiliger kan voelen sinds dinsdag 19 april! Op die dag heeft het bestuur een hoop geleerd tijdens een bètabesturenbrede BHV-cursus. Naast het verzorgen van wonden, het gebruiken van trapmatrassen en de AED weet men nu nog beter hoe het beste mond-op-mond gegeven kan worden. Schroom niet!

In de afgelopen tijd hebben ook de ouderdagen voor Psychobiologie en Bio&BMW plaatsgevonden. Het waren twee prachtige dagen waarbij de ouders de college- en practicumbanken in mochten. Bij Psychobio kreeg men college van dr. Tonny Mulder & dr. Wim Ghijsen en EEG practicum, wederom van Tonny, en anatomiepracticum van dr. Sandra Cornelisse. Bij Bio/BMW hingen de ouders weer aan de lippen van ereleden prof. dr. Steph Menken en dr. Hans Breeuwer en kregen zij een geneticapracticum, ook van Hans. Ook kregen de ouders een rondleiding van studenten. De reacties waren lovend en de vrijwilligers top, heel erg bedankt nogmaals allen!

Begin mei werden we ook verblijd met een feestje van de FeestCie waarbij we door middel van de bandjes van F.pols op de muziekjes konden stemmen! Hitjes, dubstep, rock, funk noem maar op, elk klein half uurtje kon iedereen elkaar met andere moves imponeren… Een feestje naar ons hart!
Deze maand hebben ook de StudiereisCie en de KookCie nieuwe leden gehired, we wensen deze heel veel pret en vertier in deze commmissies!
Groningen was afgelopen maand ook niet veilig tijdens de befaamde kroegentocht van de ActieCie… Hoewel er dit jaar niemand in de cel is beland, hebben we ons uiterst vermaakt in de vele kroegen waar het bier rijkelijk vloeide en de heupen majesteus wiegde.

Ook was de Brainwave tijdens de Boekenbalborrel doordrongen van literaire lust. De hapjes en borrels gingen er goed in terwijl er een lekker potje werd geconverseerd. In het heetst van de strijd ging Mike er vandoor met de eerste prijs, een kaartje voor lentweekend! Ook Rimke met haar gewonnen boekenbon en Marit, gelukkig met een kratvast, waren in euforische winnaarsstemming.
Afgelopen maand is ook een bijzondere maand geweest in verband met het emeritaat van hoog gewaardeerde prof. dr. Steph Menken, ons erelid. Halverwege de maand werd een symposium georganiseerd waarin men inzicht kreeg in zijn onderzoeksgebied en zijn levenswerk. Ter ere van zijn emeritaat heeft de BrouwCie een Biertje gebrouwen, Viva la evolution, waarvan per verkocht biertje Congo geld doneert aan het goede doel waar hij erg bevlogen mee is, Stichting Wilde Ganzen, welke projectmatig wereldwijde armoede bestrijdt. Het was een supermooie dag vol toga’s en hartverwarmende woorden. Als klapper op de vuurpijl werden we meegevraagd naar het diner, waar het eten fancy en fantastisch was en de service zo goed dat Hylco zelfs een schoon, net overhemdje kon lenen.. Aanstaande vrijdag zal tijdens de picknick overigens het eerder genoemde biertje gepresenteerd worden! Steph & Hans zullen hier zelf ook bij aanwezig zijn, dus gezellig zal het zeker zijn.

Afgelopen week zijn we ook verwend met heerlijke muzikale spinsels tijdens de jamsessie van de Muzicie in de Oerknal. Zowel het podium als de zaal werd drukbevolkt door Congolezen en anderen. In één woord: oorgasmatsich!
Als laatste hebben we afgelopen weekend nog kunnen genieten van het Lenteweekend in Fort Penningsveer. Wát een weekend was het, lekker weer, zwemtaferelen, leuke biologische activiteiten, 1000 rondes weerwolven, bier.. De organisatie was top en de gegadigden waren mega-enthousiast. Zoals ik al zei, rozen dus!

Naast het bezoeken en genieten van al deze epic activiteiten zijn er nog wat veranderingen geweest in de kamer. Zo is de ideeënbus geïntroduceerd, welke overvol zit met innovatieve, creatieve, pragmatische hersenspinsels. Superbedankt daarvoor! Vanavond op de ALV zullen we de ideeën belonen met prijzen! Daarnaast hebben we ene nieuwe stellingkast die ons wat meer ruimte biedt, is het halletje eens goed onderhanden genomen en is de vaatwasser gelukkig weer gemaakt! Ook is er een gesprek geweest over de kamercommissie, welke we nu aan het bespreken zijn. Nu het jaar weer op zijn einde loopt zouden we jullie willen vragen om vóór vrijdag 17 juni je bakjes, spullies en ander gespuis mee willen nemen zodat de kamer zomerproof kan worden gemaakt.

Een ander dingetje dat is gebeurd afgelopen maand is het vertrek van onze decaan: Karen Maex! Zij zal rector magnificus worden van de UvA. Congo heeft met de studieverenigingen, in navolging van de Ondernemingsraad en Facultaire Studentenraad, een brief naar het College van Bestuur gestuurd. Daarin gaven we aan dat we weer één decaan per faculteit wilden. Karen was namelijk decaan van 3 faculteiten. Er is gehoor gegeven aan onze oproep, we krijgen weer één decaan!

Functiespecifiek houdt Charlotte ons in toom en houdt ze het overzicht, de afgelopen ALV en met de organisatie van het eindfeest. Johan werkt de dingetjes van het nieuwe kasboek bij en kijkt momenteel naar de mogelijkheid een Ipad te gebruiken in plaats van de streeplijst. Vivian tikt lekker door op de mailtjes, notulen, nieuwsbrief en de website. Roan zit midden in de FI voorbereidingen, vliegt van het LOBS naar het BMSO en is druk metde verkenningscommissie voor een mogelijke samenvoeging van de biologie curricula van de UvA en de VU en de verkenningscommissie voor een mogelijke nieuwe bachelor of track, Molecular Life Sciences. Roan probeert zich deze commissies in te werken (jaja) om zo meer info te verkrijgen.. Marit is hard bezig externen te werven, met de commissies en hun acquisitie en de sponsormailinglist. Daarnaast buig ik mezelf momenteel over de jaarplanning van volgend jaar, een plan voor het opslaghok en de organisatie van het eindfeest, de oud-besturendag die aanstaande zaterdag plaats zal vinden.

In de nabije toekomst staan er weer ontzettend leuke evenementen op het programma. Kom vanmiddag lekker Picknicksen in de Brainwave, dinsdag themaborrel Zwoele zomers & Tropisch Tuig waar men zich flink trashy kan uitleven en vrijdag lekker sjoelen met jezelf tijdens de Water&chill en voor masters de career, beer & bbq. De week daarna hebben we op maandag de survivalachtige actieve leden activiteit, dinsdag een bezoek aan de eeuwenoude artisbibliotheek, woensdag een kledingruil en die vrijdag alweer de laatste vrijmibeau.. Dan is het de vrijdag erna, 24 juni, alweer tijd voor het eindfeest en vakantie! De tijd vliegt..

Het wordt nu de hoogste eind er een eind aan te breiden, diehard die je bent dat je mijn hele verhaal gelezen hebt! We hopen je snel te zien bij een activiteit, in de Congokamer of elders.. Tot soon!

Liefs,
het 97ste