loader-logo

Geld besparen?

Volg deze tips om tijdens je studietijd geld te besparen

De studietijd is een leuke periode, waarbij je persoonlijkheid ontwikkelt, maar ook veel nieuwe mensen leert kennen. Vriendschappen worden dikwijls voor het leven gesloten met studie- en lotgenoten. Één ding dat kenmerkend is voor de meeste studenten is dat de studietijd niet een periode is dat bol staat van luxe. Om dan iets over te houden om deel te kunnen nemen aan het studentenleven of aan het eind van het jaar nog op vakantie te gaan zit er niet altijd in. Deze tips zijn samengesteld om tijdens je studietijd te besparen, waardoor je niet diep in de schulden hoeft te steken om een leuke tijd te hebben en toch wat over te houden.

1. Controleer of je recht hebt op toeslag, subsidies en beurzen.

Ga je tijdelijk naar het buitenland dan is het goed mogelijk dat je in aanmerking komt voor een tijdelijke studiebeurs gedurende je buitenlandse verblijf. Nuffic LogoOok wanneer je in Nederland blijft zijn er veel mogelijkheden om te worden tegemoet gekomen. Denk hierbij aan de zorgtoeslag die je krijgt beneden een bepaalde inkomensgrens. Deze lig grofweg op € 20.000 bruto per jaar. De meeste  studenten komen zodoende in aanmerking voor zorgtoeslag. Deze is maximaal € 72 en ligt al bijna gelijk aan de premies van de meest basis zorgverzekeringen.

Dit geldt ook voor je woning of wanneer je kinderen mocht hebben. Hiervoor raden we je aan de website van de overheid te raadplegen.

2. Kies voor goedkope nutsvoorzieningen

NaamloosKosten aan nutsbedrijven vormen een groot onderdeel van de vaste lasten. Helaas is hier geen subsidie op te krijgen. Wel kan je zelf handig te werk gaan door bijvoorbeeld een alles in 1 pakket af  te sluiten in plaats van een los internet abonnement bij één provider en een televisie abonnement weer bij een andere aanbieder. Als je een optelsom zou maken van de losse diensten kom je veel hoger uit dan wanneer je ze zou combineren met alles in 1. De aanbieders bieden als het ware een korting aan doordat je bij dezelfde aanbieder diensten afneemt. Als je voldoende hebt aan los internet kan je er ook voor kiezen om online televisie te kijken, dat scheelt weer een tv abonnement.

Verminder daarnaast je energieverbruik door korter te douchen, de thermostaat ‘s nachts wat lager te zetten en kouder te wassen. Ook overstappen op een voordeligere maatschappij kan aanzienlijk schelen in de maandelijkse lasten

3. Schrap waar mogelijk abonnementen

Houd je van tijdschriften of kranten, kijk naar gratis online alternatieven. Hier heb je uiteraard wel een internetverbinding voor nodig. Daarnaast is hebben een mobieltje vaak ook een geldverslindende hobby. Vaak worden telefoons verkocht met een abonnement waar je ook voor de telefoon moet betalen. Kies in plaats daarvan voor de variant dat je alleen voor je verbruik betaald in plaat van voor je toestel als deze nog goed genoeg is. Heb je de luxe van een auto? Wellicht dat je vaker de fiets kan nemen of de auto helemaal de deur uit kan doen. vaak blijft een autoverzekering ook makkelijk goedkoper te kunnen. Dit geldt eveneens voor veel andere verzekeringen.

Zorg ervoor dat je niet rood staat of kan staan bij je bank. Rood staan kost vaak meer dan 10% rente! betaal ook je creditcard in 1 keer af, dat scheelt je een aanzienlijk rentelast

4. Doe op tijd belastingaangifte

Als student verdien je vaak zo weinig dat je wanneer je je belastingaangifte indient ook nog wat terug  kan krijgen. Bovendien voorkom je een boete als je op tijd je aangifte blaindient. iedereen is namelijk verplicht om aangifte te doen en de overheid controleert hier eerder jaar steeds strenger op.